תסמונת ניכור הורי היא תופעה קשה ומצערת שבה ילד מגלה רתיעה, כעס ושנאה כלפי הורה אחד, ללא הצדקה אובייקטיבית. זהו עיוות חמור של מערכת היחסים הנורמלית בין הורים לילדיהם, שכן ברוב המקרים מדובר בילדים שקיימו קשר תקין עם שני ההורים לפני הגירושין.
מה שהופך את התופעה לכה מטרידה היא עוצמת הדחייה של הילד כלפי ההורה המנוכר. הילדים משכתבים את ההיסטוריה המשפחתית, משמיטים זיכרונות טובים וחיוביים ומייחסים כוונות רעות לכל מעשה של ההורה המנוכר, גם אם מוכח שנעשה מתוך כוונות טובות. הילד מאמין שההורה המנוכר הוא אכן שלילי, וההבדלים הקיצוניים בין שני ההורים פוגעים בהתפתחות הנפשית התקינה שלו.
הורים החווים ניכור הורי חשים תסכול עמוק, חוסר אונים וכאב גדול מהגעגועים לילדיהם. כמו כן, ילדיהם עוברים חוויה נפשית טראומטית שעלולה להשפיע לטווח ארוך על תפיסתם את ההורה האחר, ועל תפיסתם לגבי הורות ומשפחתיות בכלל.
לעתים קרובות, הגורם המרכזי לניכור הורי הוא הסתה של ההורה השני, שמצליח לשכנע את הילד הנמצא בקונפליקט לבחור צד בסכסוך שבין ההורים.
יש לציין שלא כל הסתה גורמת בהכרח לניכור הורי. לעתים ההסתה נופלת על קרקע פורייה של דעות קדומות שהילד כבר חש כלפי אותו הורה. בנוסף, כשמערכת היחסים חזקה ומגובשת והילד בעל חוסן נפשי, ההשפעה של הסתה עלולה להיות מתונה יותר.
ניכור הורי הוא אחד האתגרים הקשים בתחום דיני המשפחה, בשל הפגיעה העמוקה שהוא יוצר במערכות היחסים המשפחתיות. חשוב להיאבק בתופעה זו מוקדם ובנחישות, למען טובתם של הילדים והוריהם. קיימות דרכים מקצועיות להתמודד עם ניכור הורי ולכן חשוב להתייחס לנושא ברצינות ולטפל בו בצורה המקצועית ביותר.